Siulo darba

6/7/2013

 
Siulo darbaSiulo darba
Darbo paieška – sunkiau jį rasti ar dibti?

Ar žinai kokio darbo ieškai?

Internete bei kitose žiniasklaidos priemonėse galima rasti daug įmonių, kurios siulo darba, skelbimų. Tačiau tie, kurie bent kartą ieškojo darbo, gali patvirtinti, kad tai nėra labai lengva užduotis. Tai, ką siulo darbdaviai ne visada atitinka paklausą. Darba siūlančiųjų, atrodytų, nėra mažai, bet ar visada patys jo ieškantys žmonės žino, ko nori? Šiuo metu, kai įvairios žiniasklaidos priemonės garsiai kalba apie didelį nedarbo lygį, didelė dalis įmonių siulo darba nebūtinai pagal išsilavinimą. Atliktos apklausos rodo, kad žmonių, turinčių darba ne pagal išsilavinimą, skaičius vis didėja. Gal tai nėra labai blogai? Nauja sritis gali būti tikras iššūkis, išbandant save, o kartais – savo tikrojo pašaukimo atradimas. Vis dėlto pradžiai reiktų žinoti, kokį darbą norėtumėte dirbti, kam turite gabumų ir kur labiausiai linksta jūsų širdis. Mėgstamas darbas – labai svarbus bendram jūsų laimės, pasitenkinimo gyvenimu laipsniui.

Kur ieškoti darbo?

Interneto svetainių, kuriose talpinami darbo skelbimai, galima suskaičiuoti tikrai daug. Svarbiausia teisingai atsirinkti. Vienur skelbimai rūšiuojami pagal darbo pobūdį, kitur pagal miestus, pavyzdžiui, kai įmonės siulo darba Kaune. Tai patogu, ieškantiems darbo konkrečiame mieste. Vienos interneto svetainės yra paruošusios specialias formas, kur galima užpildyti ir darbdaviui iškart išsiųsti trumpą savo CV. Kitos siulo darba CV reikia siųsti nurodytu adresu jau iš anksto paruoštą. Labai dažnai, išsiuntę CV, žmonės negauna jokio atsakymo iš darbdavio, todėl daugelis, išsiuntę dešimtis laiškų, tiesiog nuleidžia rankas.

Didieji miestai, tokie kaip Vilnius ir Kaunas, gali džiaugtis, kad čia įsikūrusios didesnės įmonės siulo darba kur kas dažniau nei esančios mažesniuose miestuose. Pasitaiko, kad ta pati įmonė siulo darba Vilniuje, kur yra pagrindinės jos patalpos, ir kitame mieste, kuriame turi savo atstovybes. Nereiktų manyti, kad vienodus reikalavimus turintis darbas bus taip pat apmokamas skirtinguose miestuose. Pavyzdžiui įmonė, kuri siulo darba buhalteriui Vilniuje, gali siūlyti ir didesnį atlyginimą, nei tokias pačias pareigas siūlanti įmonė Alytuje.

Mėgstantiems iššūkius ar norintiems pakeisti aplinką, netrūksta skelbimų, kurie siulo darba uzsienyje. Išbandyti save gali ir studentai, ir vyresnio amžiaus žmonės. Dažniausia tai darbai kavinėse ar restoranuose, pradedant nuo indų plovėjo, pagalbinio darbuotojo ar padavėjo pareigų. Pasitaiko, kad darbštūs lietuvaičiai sparčiai kopia karjeros laiptais ir tampa restoranų vadybininkais, administratoriais. Žinoma, visada reikia išsiaiškinti, kas siulo darba, kokios yra sąlygos. Deja tenka girdėti ir labai liūdnų, darbo užsienyje patirčių.

Vairuotojams darbo niekada netruks

Yra tokių specialybių, be kurių niekada neišsiversime ir kurios visada bus paklausios. Vis daugiau naujai besikuriančių transporto, logistikos įmonių siulo darba vairuotojams. Dažniausiai ieškomi tolimųjų reisų vairuotojai, kurie galėtų gabenti krovinius Europos sąjungos šalyse, taip pat Rusijos federacijoje. Patyrę vairuotojai, turintys ilgą darbo stažą ir žinantys savo vertę sako, kad tikrai yra iš ko rinktis ir galima atrasti tai, kas geriausia. Kartais tokiam vairuotojui siulo darba net kelios įmonės vienu metu – geras, patyręs vairuotojas, kurio nebereikia apmokyti yra didelė nauda bet kokiam darbdaviui.

Ar tikrai dirbti reikia pradėti kuo anksčiau?

Darbas lemia ir žmogaus savivertę, pasitikėjimą savimi, psichologinę ir emocinę būseną. Įvairūs vaikų mokymo metodai siulo vaiką pradėti lavinti kuo anksčiau. Kai kurie pedagogai teigia, kad užsienio kalbų reikia pradėti mokytis nuo trijų metų, tai natūralu, kad toks metodas siulo darbą pradėti jau mokykliniame amžiuje. Kai kas tai gali įvardinti kaip didelį minusą – vaikas netenka vaikystės, tačiau tuo pat metu tai ir didelis pliusas, nes nuo pat jaunų dienų vaikas mokomas atsakomybės, pareigų, pajunta pinigų vertę. Galima rasti skelbimų, kurie siulo darba Vilniuje moksleiviams iš visos Lietuvos. Galbūt tai naudingas būdas, kaip turiningai praleisti vasarą?

Kaip bebūtų, negalima pamiršti, kad darbas neturėtų būti vien pajamų šaltinis, kaip dažniausiai atsitinka. Tobula, kai darbas yra ir pomėgis, ir aistra, ir poilsis, ir maitintojas. To norisi palinkėti kiekvienam.


Comments are closed.

    Categories

    All